Site icon Kocaeli Bitkileri

Aristolochia hirta (Yılanotu)

Aristolochia hirta

Aristolochia hirta: 27/04/2020; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 50 cm büyüyebilir. Kökü silindiriktir. Bitkinin tamamı kısa tüylerle kaplıdır. Gövde dik, basit ya da dallıdır. Yaprak üçgensi ila yumurtamsı üçgensi, 3 ila 11 cm uzunluğunda ve 2 ila 8 cm genişliğinde, tepesi sivri ya da küt, tabanı yüreksidir. Yaprak sapı 4 ila 25 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu sapı 1,5 ila 6,5 cm uzunluğundadır. Çiçekler 3,5 ila 8 cm uzunluğunda ve grimsi kahverengidir. Kapsül elipsoit dikdörtgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Yunanistan’da yayılış gösterir. Bazı kaynaklarda endemik (sadece Türkiye’de yayılış gösteren) olduğu kaydedilmektedir. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, taşlık alanlar, bağlar ve çam ormanlarında görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yılan otu, acı kök ve develik otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca hamilelik için en iyisi anlamına gelir. Tam anlamıyla ise en iyi doğum. Bitkilerin doğumu kolaylaştırdığına ve doğum sonrası enfeksiyonlara iyi geldiğine dair inanışa işaret eder. Bitkinin çiçekleri rahime benzer, işaret doktrini uyarınca bitkinin benzediği organa iyi geleceği düşünülür ve ve doğumdan sonra plasentanın atılması için bu bitkiler kullanılırdı. Günümüzde ise bu görüşün bir karşılığı yoktur, bilakis bitkiler ölümcül zehirler içerir. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir. Bitkinin tamamı kıllarla kaplıdır. İkili adlandırma öncesi adı “Aristolochia longa subhirta, folio oblongo, flore maximo”dur.

Tıp

Kökü yılan sokmalarına karşı kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version