Argyranthemum frutescens (Çeşme papatyası)

derleyen:

Özet

Argyranthemum frutescens (Çeşme papatyası) bilhassa bahçelere ve kabirlere dikilen oldukça popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Argyranthemum

Çeşmepapatyası

Tanımı

Argyranthemum frutescens (Çeşme papatyası) genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Çok dallıdır ve yükselici dalları ile küresel bir çalı görünümü sergiler. Yapraklar almaşlı dizilişli, etli, mavi-yeşil renkli, mızraksı, 1 ila 8 cm uzunluğunda ve 4 ila 6 cm genişliğindedir. Çiçek durumu gevşek, 4 ila 30 arası sayıda çiçek başlıdır. Çiçek başları 2 cm çapında, beyaz renkli olup ortaları sarı renklidir. Dilsi çiçekler 8 mm uzunluğunda, dişi ve verimlidir. Bunların ürettiği kapçıklar üçgensi ila boynuz benzeri kanatlıdır. Verimsiz tüpsü çiçeklerin ürettiği kapçıklar ise tek kanatlıdır. Sorguç düzensiz biçimde taç şeklindedir. Çiçekler hayli kokuludur. Bunlar hava karardığında kapanırlar. Doğrudan güneş ışığı alan geçirgen topraklara dikilmelidir. Aşırı su ölümüne neden olacaktır. Ayrıca uzun süreli donlara ve güçlü esintilere de dayanıksızdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kanarya adalarında görülür ancak günümüzde yaygın olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Mezarlıklar ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çeşme papatyası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca gümüş çiçek anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin dilsi çiçeklerinin rengine işaret eder. Tür adı Latince çalı gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çalı formunda olmasına dikkat çekmektedir.

Tıp

Boğmaca, astım ve sinirsel şikayetlerde kullanılmıştır. Yapraklarına yaraların pansumanı için başvurulmuştur. Ayrıca çiçeklerinde göz losyonu elde edilmiştir.

Fotoğrafları