Site icon Kocaeli Bitkileri

Arenaria serpyllifolia subsp. leptoclados (Kuru kumotu)

Arenaria serpyllifolia subsp. leptoclados

Arenaria serpyllifolia subsp. leptoclados: 12/05/2020; Tepecik; 327 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Gövde dik ila yükselici ve yeşil renklidir. Kazık kök ipliksidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Taban yaprakları kaşıksıdır ve çiçeklenme zamanı kurumuş olurlar. Çiçek kurulu 5 ila 30 arası çiçek taşır. Çanak yapraklar yumurtamsı mızraksı, tepede sivri ya da sipsivri ve 3 ila 5 arası damarlıdır. Taç yapraklar yumurtamsı ve çanak yapraklardan daha kısadır. Kapsül yumurtamsı ila elipsoittir. Tohumlar kapsül başına 10 ila 15 arası sayıda ve siyah renklidir. Güneşli bölgeleri ve kuru ya da nemli toprakları tercih eder. Hayli küçük ve gösterişsiz bir bitkidir ve bu nedenle doğal ortamda görülmesi güçtür. Arenaria serpyllifolia’dan daha az sağlam görünüşlü, çiçek kurulunun genellikle dikazyum, çanak yaprakların mızraksı, kapsülün konik olması ile ayırt edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık bölgeler ve orman açıklıklarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Şubat ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kuru kumotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kumda anlamına gelir. Cinsin genellikle kumlu bölgelerde görülmesine işaret eder. Türkçe adı olan kumotunun doğrudan cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Tür adı Latince Thymus serpyllum yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Thymus serpyllum (kekik) yapraklarına benzemesine işaret eder. Alttür adı ise Antik Yunanca ince dallı anlamına gelir. Alttürün, türden ayırt edici özelliğine işaret eder.

Gıda

Yeşillik olarak tüketilebilir.

Tıp

Öksürük önleyici, kan temizleyici, idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Yaprakları kaynatılarak dizanteri tedavisinde kullanılır. Mesane ve taşikardi şikayetlerinde başvurulur.

Bilgi

Tavşan yuvalarının yakınlarında bol miktarda bulunmaları nedeniyle tavşanlar tarafından tercih edilen bir ot olmadığı düşünülmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version