Arceuthobium oxycedri (Ardıç güveleği)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Arceuthobium oxycedri (Ardıç güveleği) özellikle ardıç türleri üzerinde yarı parazit olarak bulunan ve yaprak ile gövdesi küçük olan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Santalales

Güvelek takımı

Santalaceae

Güvelekgiller

Arceuthobium

Ardıçgüveleği

Tanımı

Arceuthobium oxycedri (Ardıç güveleği) genellikle 2 ila 15 cm büyüyebilen ve Kocaeli’de sadece Juniperus deltoides üzerinde görülen yarı parazit bir bitkidir. Gövde ve yapraklar çok küçük, çiçekler sapsızdır. Gövdeler küme halinde ve eklemlidir. Yapraklar 0,5 ila 1 mm uzunluğunda, yumurtamsı ve sivridir. Dişi çiçekler 1 mm uzunluğunda ve çiçek örtüsü kalıcıdır. Erkek çiçekler 1 ya da 1,5 mm uzunluğunda, bölümler yumurtamsı ve külahlıdır. Meyve 2 ila 3 mm uzunluğunda, oval ve sivridir. Dişi ve erkek çiçekler ayrı bitkilerde görülmektedir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzası ile Türkistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Makilik alanlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde ardıç güveleği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ardıçta yaşar anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin Juniperus (ardıç) üzerinde parazit olarak yaşamasına işaret etmektedir. Cins ayrıca Pinaceae (çamgiller) üzerinde de görülür. Tür adı Latince Juniperus oxycedrus anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, bu türün üzerinde asalak olarak görülmesine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “Cette singuliére plante croit parasite sur les rameaux du génevrier oxycédre” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir