Site icon Kocaeli Bitkileri

Araliaceae (Sarmaşıkgiller)

Tanımı

Araliaceae (Sarmaşıkgiller) çok sayıda türü süs bitkisi olarak kullanılan ve büyük ölçüde tropikal kuşaklara özgü bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Tanımı

Araliaceae (Sarmaşıkgiller) odunsu tırmanıcılar, ağaçlar ve otlardan oluşan bir ailedir. Sitipül çoğunlukla mevcuttur. Yapraklar teleksi ya da elsi bileşik ya da basit ve loblu, almaşlı ya da nadiren karşılıklı dizilişli, saplı, sıklıkla tabanda gövdeye sarılıcı ve kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek durumu terminal ya da nadiren koltuklardadır. Çiçekler küçük ve küresel şemsiyelerdedir. Bunlar çok simetrili ve genellikle erseliktir. Çanak mevcut değildir ya da sadece 4 ila 5 adet küçük dişlidir. Taç yaprak 4 ila 10 adet ve serbest ya da tabanda birleşiktir. Meyve genellikle tek tohumlu bir üzümsüdür. Ağırlıklı olarak tropikal bölgelerde görülen bir ailedir.

Aileye bağlı HederaFatsia ve Schefflera gibi cinsler popüler süs bitkileridir. Ayrıca tıbbi olarak meşhur olan Panax ginseng türünü de barındırır. Yine ekonomik değere sahip pirinç yufkası da (Tetrapanax papyriferum) bu ailededir. Ailenin tamamına özgü standart bir karakter mevcut değildir ancak çiçek durumunun şemsiye ya da kapitulum formunda olması ve disklerin nektarlı olması ayırt edicidir. Aile dünyanın büyük bölümünde çeşitli habitatlarda yayılış gösterir ve özellikle tropikal kuşaklardaki dağlık alanlarda daha yaygın temsil edilmektedir. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Aralia cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Fatsia

Japonçınarı

Hedera

Sarmaşık

Exit mobile version