Arabis sagittata (Temren tere)

derleyen:

Özet

Arabis sagittata (Temren tere) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Arabis

Kazteresi

Tanımı

Arabis sagittata (Temren tere) genellikle 40 ila 80 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde dik, dalsız ve alt bölümde tüylüdür. Gövde yaprakları üst üste binici, çok sayıda, yüreksi ila okbaşlı ve yayılıcı kulaklıdır. Taç yapraklar 5 ya da 6 mm uzunluğunda ve beyaz renklidir. Meyve 25 ila 50 mm uzunluğunda ve 0,8 ila 1 mm genişliğindedir. Tohumlar eliptik ya da dikdörtgensidir. Çiçekler erseliktir ve çiçek durumu 5 ila 25 adet çiçek bulundurmaktadır

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde temrentere adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Arabistan anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Ayrıca Gedrosya’da (günümüzde Belucistan) bir nehrin ve bu bölgede yaşayan bir kavmin adıdır. Söz konusu kavmin nehir kenarlarında yaşadığı belirtilmektedir. Cins adının buradan gelme olasılığı da mevcuttur. Tür adı Latince ok gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün gövde yapraklarının yapısına işaret eder.

Gıda

Genç yapraklar pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları