Site icon Kocaeli Bitkileri

Arabis (Kazteresi)

Özet

Arabis (Kazteresi) genelde kayalık alanların civarında bulunan ve çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Arabis (Kazteresi) genellikle 10 ila 80 cm büyüyebilen tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde kazık köklü, sıklıkla dalsız ya da hafifçe dallıdır. Tüyler basit, iki parçalı ya da dallı yıldızsıdır. Alt yapraklar genelde rozet halinde, 1 ila 6 cm uzunluğunda, saplı ya da sapsız, üst yapraklar sapsızdır. Çiçek durumu terminal, bırahtesiz, yalancı şemsiye halinde olup meybe zamanı uzatılmış ve silindirik olur. Çanak yapraklar yayılıcı değildir ve yanal olanlar zaman zaman keseciklidir. Taç yapraklar beyaz, pembe, menekşe ya da sarı renkli ve kaşıksı ila pençelidir. Yumurtalık darca silindiriktir. Meyve kendi kendine açılır, şeritsi ve düzleştirilmiştir. Tohumlar tek sıra halinde dizili, genellikle kanatlı, yumurtamsı, ağsı musilajsızdır. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Arabistan anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Ayrıca Gedrosya’da (günümüzde Belucistan) bir nehrin ve bu bölgede yaşayan bir kavmin adıdır. Söz konusu kavmin nehir kenarlarında yaşadığı belirtilmektedir. Cins adının buradan gelme olasılığı da mevcuttur.

Kocaeli’ndeki türler

Arabis caucasica

Kafkas kazteresi

Arabis sagittata

Temrentere

Arabis hirsuta

Tüylü kazteresi

Exit mobile version