Arabis (Kazteresi)

Arabis (Kazteresi) hakkında genel bilgiler.

Özet

Arabis (Kazteresi) genelde kayalık alanların civarında bulunan ve çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Arabis (Kazteresi) genellikle 10 ila 80 cm büyüyebilen tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde kazık köklü, sıklıkla dalsız ya da hafifçe dallıdır. Tüyler basit, iki parçalı ya da dallı yıldızsıdır. Alt yapraklar genelde rozet halinde, 1 ila 6 cm uzunluğunda, saplı ya da sapsız, üst yapraklar sapsızdır. Çiçek durumu terminal, bırahtesiz, yalancı şemsiye halinde olup meybe zamanı uzatılmış ve silindirik olur. Çanak yapraklar yayılıcı değildir ve yanal olanlar zaman zaman keseciklidir. Taç yapraklar beyaz, pembe, menekşe ya da sarı renkli ve kaşıksı ila pençelidir. Yumurtalık darca silindiriktir. Meyve kendi kendine açılır, şeritsi ve düzleştirilmiştir. Tohumlar tek sıra halinde dizili, genellikle kanatlı, yumurtamsı, ağsı musilajsızdır. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Arabistan anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Ayrıca Gedrosya’da (günümüzde Belucistan) bir nehrin ve bu bölgede yaşayan bir kavmin adıdır. Söz konusu kavmin nehir kenarlarında yaşadığı belirtilmektedir. Cins adının buradan gelme olasılığı da mevcuttur.

Kocaeli’ndeki türler

Arabis caucasica

Arabis caucasica

Kafkas kazteresi

Arabis sagittata

Arabis sagittata

Temrentere

Arabis (Kazteresi)

Arabis hirsuta

Tüylü kazteresi

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.