Site icon Kocaeli Bitkileri

Arabis caucasica (Kafkas kazteresi)

Arabis caucasica

Arabis caucasica: 05/03/2023; Çınarlıdere; 70 m.; dere kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Arabis caucasica (Kafkas kazteresi) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar başından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Arabis

Kazteresi

Tanımı

Arabis caucasica (Kafkas kazteresi) genellikle 20 cm ila 1 metre büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Çiçekler erseliktir. Gövde dik ya da yükselen biçimdedir. Rozet yapraklarının biçimleri değişkendir; genellikle ters yumurtamsı, saplı ya da sapsız, kenarları dişlidir. Gövde yaprakları genellikle dikdörtgensi, kulaksı, seyrek ya da yoğun yıldızsı tüylüdür. Taç yapraklar beyaz renkli, kuruduklarında sarı, 12 ila 16 mm uzunluğundadır. Silikva güçlü biçimde sıkıştırılmıştır. Alt yapraklar daralıcı, belirgin biçimde saplı değil, kenarları dörtten daha fazla dişli; çiçek sapı düz, dik ya da yayılıcı ise subsp. caucasica; Alt yapraklar belirgin biçimde saplı, kenarları düz ya da 2 ila 4 adet dişli; çiçek sapı yaysı ila kavisli ise subsp. brevifolia.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mart ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe, Derince ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kafkas kazteresi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Arabistan anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Ayrıca Gedrosya’da (günümüzde Belucistan) bir nehrin ve bu bölgede yaşayan bir kavmin adıdır. Söz konusu kavmin nehir kenarlarında yaşadığı belirtilmektedir. Cins adının buradan gelme olasılığı da mevcuttur. Tür adı Latince Kafkasya anlamına gelir. Türün tip coğrafyasına işaret eder.

Gıda

Yaprakları salatalara eklenir.

Fotoğrafları

Exit mobile version