Bitkiler › Turp takımı › Turpgiller › Fenotu › Fen otu
30 cm. büyüyebilir. Tabanda rozet oluşturur. Tabandaki yapraklar tırtıklı, düğümler arası yaprakları düzdür. Çiçekler küçük ve beyaz renklidir. Çiçekler 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Meyveler bezelyeye benzer ve 10 ila 20 cm uzunluğundadır. Bunlar 20 ila 30 arası tohum barındırır. Kökü kazık kök biçimindedir ve 40 cm uzayabilir. Taban yaprakları yeşil ila hafif morumsu arasındadır. 1,5 ila 5 cm uzunluğunda, 2 ila 10 mm genişliğindedir. Yaprak kenarları düz ile dişlidir. Gövde yaprakları daha küçük, sapsız ve kenarları düzdür. Yapraklar küçük tüylerle kaplıdır. DNA dizilimi çıkarılan ilk bitkidir. Dünyanın tamamında model bitki olarak kabul edilir. Toplamda bütün döngüsü bir buçuk ay sürer.
Bitki doğal olarak Avrasya ve Afrika’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Kayalık yamaçlar, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Fenotu ve Fare kulağı teresi adları ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca Arabis gibi anlamına gelir. Türün turpgiller cinsi Arabis (Kazteresi) ile benzerliğine işaret eder. Tür 1542 – 1583 yılları arasında yaşamış ve türün tanımını ilk yapmış Alman bitkibilimci Johannes Thal’a adanmıştır.
Astım, boğaz ve göğüs şikayetlerinin tedavisinde kullanılır. Ağız yaralarını tedavi etmek için kullanılır.







Doğan, Hüseyin (2022). Arabidopsis thaliana (Fen otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/arabidopsis-thaliana/ Erişim tarihi: 29 January 2023