Site icon Kocaeli Bitkileri

Arabidopsis (Fenotu)

Özet

Arabidopsis (Fenotu) genelde kayalık ve kumlu alanlarda görülen ve kısa boylu bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Arabidopsis (Fenotu) tek, iki ya da çok yıllık, basit yapraklı, tüy örtüsü basit ya da dalı tüylü ya da tüysüz, görece küçük ve hassas bitkilerden oluşan bir cinstir. Kökkazık, sitolon ya da odunsu kökgövde halindedir. Çıplak, yıldızsı, iki parçalı ya da basit tüyler görülebilir. Gövde dik ya yatık yükselici, sıklıkla tabandan itibaren birkaç adet, genellikle üst bölümde çıplak ve hafifçe dallıdır. Taban yaprakları rozet halinde, kenarları düz, dişli ya da teleksi lobludur. Gövde yaprakları saplı ya da neredeyse sapsız, kenarları düz, dişli ya da nadiren lirsidir.

Çiçek durumu bırahtesiz ya da bırahteli, çiçek zamanı yoğun biçimde yalancı şemsiye halinde iken meyve zamanı uzatılmış, silindirik ve gevşektir. Çanak yapraklar kesecikli değildir ya da nadiren keseciklidir. Taç yapraklar beyaz, menekşe ya da sarı renkli ve kaşıksıdır. Ercikler genellikle altı adettir. İplikçikler şeritsidir. Yumurtalık darca silindiriktir. Meyve şeritsi ve ince silikula formundadır. Kolayca kendi kendine açılır ve valfler tek damarlıdır. Çok sayıda tohum görülür ve müsilajlıdırlar. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Arabis gibi anlamına gelir. Türün turpgiller cinsi Arabis (Kazteresi) ile benzerliğine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version