Site icon Kocaeli Bitkileri

Apera spica-venti (İpek çimi)

Apera spica-venti

Apera spica-venti: 10/06/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

20 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde küme halinde ya da tek, dik ya da boğumlarda dirsekli, ince ya da sağlam, tüysüz ve pürüzsüz, üç boğumludur. Yaprak kılıfı pürüzsüz ya da üstte pürüzlü, genellikle morumsu; dil 3 ila 7 mm uzunluğunda, dikdörtgensi; yaprak ayası 7 ila 25 cm uzunluğunda ve 3 ila 10 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri, üst bölümde ya da her iki yüzeyde de pürüzlüdür. Bileşik salkım 7 ila 20 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 11 cm genişliğinde, yumurtamsı ila dikdörtgensi, dallar 7 cm uzunluğunda ve çok sayıda; sap 0,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Başakçık 2,5 ila 3,1 mm uzunluğunda, darca dikdörtgensi ve yeşil ya da mor renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kenarı, tarlalar ve çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ipek çimi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sakatlanmayan anlamına gelir. Cinsin çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Latince rüzgar başağı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun hafif rüzgarda bile sallanmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version