Antirrhinum tortuosum (Vakvakçiçeği)

derleyen:

Tanımı

30 ila 70 cm kadar boylanabilen, alt bölümleri genellikle odunsu ve çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar şeritsi ya da şeritsi mızraksı, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 mm genişliğindedir. Çiçek salkımı gevşek ila sıkı ve çıplaktır. Bırakte yumurtamsıdır. Çiçek sapı meyve zamanı 5 mm kadar uzayabilir. Çanak lobları yumurtamsı dikdörtgensi, küt, 4 ila 6 mm uzunluğunda ve taç tüpünden çok daha kısadır. Taç pembe ya da mor renkli ve en çok 30 uzunluğundadır. Kapsül 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Tohumlar 0,6 ila 0,8 mm uzunluğunda, keskin biçimde ağsı buruşuktur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kenarındaki kayalıklar, duvarlar ve yamaçlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde vakvak çiçeği ve tavşanağzı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burun gibi anlamına gelir. Cinsin çiçeklerinin yapısına işaret eder. Dioscorides kapsüllerinin buzağı burnuna benzediğini yazar. Dilimizdeki aslanağzı kelimesi muhtemelen Lucius Junius Moderatus Columella’nın bitkiyi tanımlarken kurduğu cümle ile ilgilidir: “Bitki öfkeli bir aslanın açık ağzına benziyor”. Tür adı Latince kıvrımlı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları