Site icon Kocaeli Bitkileri

Anthyllis vulneraria subsp. pulchella (Renkli çobangülü)

Anthyllis vulneraria subsp. pulchella

Anthyllis vulneraria subsp. pulchella: 09/06/2019; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

5 ila 20 cm büyüyebilir. Sürünücü yatık bir gövdeye sahiptir. Taç yapraklar çok simetrilidir. Bunlar sarı, kırmızı uçlu, 12-15 mm uzunluğundadır ve tabanı kaynaşıktır. Taç yaprak sayısı 5’dir. Çanak 5 loblu, oval, yünlü, soluk mor uçludur. Erkek organ sayısı 10’dur. Tek meyve yaprağına sahiptir. Çiçek kurulu küresel yapıdadır, çiçek salkımı gövdenin sonunda yer alır. Bırahteler dikdörgen oluşturacak biçimde bazen yan dallardan ya da gövde yapraklarının koltuğundan çıkar. Almaşılı dizilişli yapraklar saplı veya sapsız kulakçıklıdır. Alttaki yapraklar kimi zaman 1 loblu, üsteki yapraklar ise 1 ila 5 çiftlidir. Uçtaki yapraklar daha büyüktür. Yaprakçıklar eliptik, kenarları tam üstü seyrek tüylüdür. Yaprakçıkların altı kısa yumuşak tüylüdür. Tohumlar temmuz ve eylül arasında olgunlaşır. Tohumlar kışın ya da erken bahar günlerinde ekilebilir. Tohumlar 10 derecede 1 ila 2 ay arasında çimlenir. Tohumları önceden ıslatmak faydalı olabilir. Çiçekler sarı ya da kırmızı renkli ve erseliktir. Güneşli bölgeleri tercih eder. Arı, tırtıl ve kelebekler için zengin bir besin kaynağıdır. Yapraklar ipeksi, teleksi, kulakçıklı, bazen saplı bazen de sapsızdır. Meyve tek çekirdekli ve bakla formundadır. 5 ila 15 bireylik gruplar halinde düşünülmelidir. Her bitki arasında 20 cm. boşluk bırakılması önerilir. Çanak 5 ila 9 mm uzunluğunda, gövde yatık ya da sürünücüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Alpin çayırlar, kayalık yamaçlar ve orman açıklıklarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde renkli çobangülü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yumuşak sakal anlamına gelir. Çanağın tüylü olmasına işaret eder. Aynı nedenle bitki Jüpiter’in sakalı olarak da bilinirdi. Tür adı Latince yara iyileştirici anlamına gelir. Türün geleneksel olarak tıbbi kullanımına işaret eder. Alttür adı ise Latince küçük güzel anlamına gelir.

Fotoğrafları

Exit mobile version