Anthyllis (Çobangülü)

Anthyllis (Çobangülü) hakkında genel bilgiler.

Özet

Anthyllis (Çobangülü) genelde alpin çayırlar ile makilik alanlarda görülen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Anthyllis (Çobangülü) çalılar ya da otlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar genellikle tek teleksi, nadiren 1 ila 3 arası yaprakçıklıdır, kulakçıklar küçük ve dökülücüdür. Çiçekler genellikle sıkı başlar halinde, nadiren demet ya da bırahte koltuklarında tektir. Çanak tüpsü, çan biçiminde ya da uca doğru daralmakta ve uzunlukları eşit ya da farklı beş dişlidir. Çanak kalıcıdır ve taç yapraklar döküldükten sonra az ya da çok şişkin hale gelerek meyveyi çevrelemektedir. Taç çeşitli renklerdedir. Ercikler iplikçikler ile birleşik ya da üstteki ercikler uzunluklarının yarısı kadar serbesttir. Bakla sapsız ya da saplı olup kendi kendine açılmamaktadır. Tohum bakla başına tek ya da çok sayıdadır. Cinsin de içinde bulunduğu kelebeksi taç yapraklar biçiminin tozlaşma ile ilgili olduğu öne sürülmektedir. Buna göre çiçeği ziyaret eden böceğin ağırlığı kayıkçıkları ayırır ve böylece başçık ve tepecik böceğin gövdesine doğru itilmiş olur. Cins Avrupa, Batı Asya ve Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yumuşak sakal anlamına gelir. Çanağın tüylü olmasına işaret eder. Aynı nedenle bitki Jüpiter’in sakalı olarak da bilinirdi.

Kocaeli’ndeki türler

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.