Özet
Anthyllis circinnata (Pullu ot) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Anthyllis circinnata (Pullu ot) halihazırda bazı kaynaklarda Hymenocarpos circinnatus adı ile geçmektedir. Genellikle 10 ila 35 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Seyrek tüylüdür. Alt yapraklar basit, üst yapraklar ise iki ya da üç çift yaprakçıklıdır. Terminal yaprakçık, yanal yaprakçıklardan çok daha büyüktür. Çiçekler şemsiye halinde ve 2 ila 6 arası çiçek taşır. Çanak sert kıllı dişli olup tüpten çok daha uzundur. Taç 5 ila 7 mm uzunluğunda ve sarı ila turuncu renklidir. Meyve 12 ila 25 mm uzunluğunda ve böbrek biçimindedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, orman açıklıkları ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde pulluot adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca yumuşak sakal anlamına gelir. Çanağın tüylü olmasına işaret eder. Aynı nedenle bitki Jüpiter’in sakalı olarak da bilinirdi. Tür adı Latince zembereksi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyve yapısına dikkat çekmektedir. Çünkü meyve, zemberek gibi kendi üzerine doğru kıvrılma eğilimindedir. İkili adlandırma öncesi adı “Loto affinis siliquis hirsutis circinnatis”tir.
Bir yanıt yazın