Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Peçek › Peçek
40 cm ila 1,5 metre büyüyebilir. Kök yumrumsudur. Gövde kalın, dallı, çizgili ve diktir. Yapraklar yarım metreye kadar uzayabilir. Bunlar genişçe yumurtamsı üçgensi, 3 ila 4 arası teleksi, bölümleri yumurtamsı, üçgensi ya da mızraksıdır. Çiçek kurulu 5 ila 22 arası kola sahiptir. Şemsiyecik başına 2 ila 15 arası meyve görülür. Meyveler yumurtamsı dikdörtgensidir. Bırahte görülmez. İkincil bırahteler 5 adettir ve 2 ila 6 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak Avrupa, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve nemli çayırlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görseller Krzysztof Ziarnek’in izni ile kullanılmıştır.
Dilimizde Hırhındilik, Peçek ve Piçekli adları ile bilinmektedir.
Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca frenk maydanozu anlamına gelir. Kelimenin gerçek karşılığı tespit edilememiştir. Zayıf bir ihtimale göre Antik Yunanca çiçek ve çit kelimelerinden türetilmiştir. Bu durumda bitkilerin çit boyunca görülmesi ile ilgili olacaktır. Cinsin Türkçe adı olan peçek bir ihtimal Türkçede gaga anlamına gelir. Bu durumda cinsin gagayı andıran meyvelerine işaret etmektedir. Tür adı Latince ağaçlık anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “In sylvis ad fluuium Terek sub arboribus frequens” olarak belirtilmiştir.
Çiğ olarak tüketilebilir.


Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın