Anthoxanthum odoratum (Kokuotu)

derleyen:

Özet

Anthoxanthum odoratum (Kokuotu) yığınsı yapısı ve kokusu nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Anthoxanthum

Kokuotu

Tanımı

Anthoxanthum odoratum (Kokuotu) genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen yığınsı ve çok yıllık bir bitkidir. Saplar dik ya da dirseksi yükselici ve 1 ila 3 adet düğümlüdür. Yapraklar genellikle tabanda, kısa, geniş, sivri uçlu ve yeşil renkli olup, 1 ila 12 cm uzunluğunda ve 3 ila 5 mm genişliğindedir. Çiçek durumu bileşik salkım halinde, başak, dikdörtgen ya da yumurtamsı formda ve 1 ila 12 cm uzunluğundadır. Çiçek başakları 4 ila 6 cm uzunluğundadır. Dil 5 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Pulcuk mevcut değil, başçık 2 adet, tepecik 2 adet ve havlıdır. Dane yapışık perikarpli, elipsoit ve 2 mm uzunluğundadır. Taze saman kokusuna karışık vanilya kokusu gibi bir kokusu vardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kumlu alanlar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde koku otu ve kokulu çayır otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sarı çiçekli anlamına gelir. Başak ve tohumların sarı rengine atıftır. Tür adı Latince kokulu anlamına gelir. Türün vanilya benzeri kokusuna işaret eder.

Gıda

Taze ve kurutulmuş yapraklarında çay yapılır.

Tıp

Özellikle çiçekli gövde kan pıhtılaşması önleyici, spazm çözücü ve uyarıcıdır. Normal olarak sadece romatizmal ağrı, çocuklardaki uykusuzluk, sinirsel uykusuzluk gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.