Özet
Anthoxanthum aristatum (Kıllı kokuotu) genelde çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Anthoxanthum aristatum (Kıllı kokuotu) genellikle 4 ila 33 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde tek ya da gevşek küme halinde, dik ila yayılıcı ve alt bölümden dallıdır. Yaprak kılıfı çıplak, pürüzsüz ve hafifçe şişkindir. Dil 1 ila 2,5 mm uzunluğunda ve sivri uçludur. Yaprak ayası 1,5 cm uzunluğunda, 0,8 ila 4 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri uçlu ve çıplak ya da tüylüdür. Bileşik salkım 1,5 ila 3,5 cm uzunluğunda, 5 ila 13 mm genişliğinde ve mızraksı ila yumurtamsı dikdörtgensidir.
Başakçık 6 ila 7 mm uzunluğunda ve mızraksıdır. Alt dışkavuz 3,8 ila 4,2 mm uzunluğunda, yumurtamsı ve sipsivri uçludur. Üst dışkavuz 6,2 ila 6,7 mm uzunluğunda olup çiçekçiğin üzerine katlanır. Verimsiz içkavuz 2,7 ila 3 mm uzunluğunda, darca dikdörtgensi ve alt bölümünde ipeksi tüylüdür. Üst verimsiz çiçekçiğin kılçığı 7 ila 7,5 mm uzunluğunda, dirseksi ve yarının altında koyu kahverengidir. Paleya mevcut değildir. Verimli içkavuz 1,7 ila 2 mm uzunluğunda, neredeyse dairesel ve çıplaktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa, Amerika ve Avustralya’ya dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlar ve çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kıllı koku otu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sarı çiçekli anlamına gelir. Başak ve tohumların sarı rengine atıftır. Tür adı Latince kılçıklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün belirgin kılçıklarına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın