Site icon Kocaeli Bitkileri

Anthemis cretica subsp. cassia (Kel papatya)

Anthemis cretica subsp. cassia

Anthemis cretica subsp. cassia: 06/05/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Anthemis cretica subsp. cassia (Kel papatya) genelde yüksek rakımlardaki kayalık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Anthemis

Papatya

Tanımı

Anthemis cretica subsp. cassia (Kel papatya) genellikle 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Zaman zaman taban kısmı odunsu olur. Yoğun biçimde gri ya da beyaz tüylüdür. Gövde yatık, dik ya da yükselen formda görülebilir ve dallı ya da dalsız olabilir. Yapraklar derin teleksi ve 4 ila 8 cm. uzunluğundadır. Bunlar erken dönemde salgılı noktalı ve beyaz tüylüdür. Dil çiçekleri beyaz renkli, çoğunluk kısır, dil eliptik ve 0,5 ila 2,5 cm uzunluğundadır. Disk çiçekçikleri sarı renklidir. Çiçek başları 2,5 ila 4,5 cm. çapındadır. Kapçıklar pürüzsüzdür. Alt ve ortanca yapraklar genellikle 2 cm’den uzundur. Yaprak bölümleri 2 ila 3,5 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Ortadoğu ve Suriye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve kayalık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kel papatya adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çiçek anlamında gelir. Cinse bağlı türler çok sayıda çiçek üretmeleri ile bilinir. Tür adı Latince Girit anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir. Alttür adı Latince Casius Dağı anlamına gelir ve aynı şekilde Antikçağda adı Casius olan ve türün tip yeri olan dağı vurgulamaktadır. Hatay sınırlarındaki bu dağa günümüzde Kel Dağı denilmektedir. Bitkinin morfolojisi ile ilgisiz kel papatya olan Türkçe adının da olması olasılıkla bununla ilgilidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version