Now Reading:

Anthemis cretica subsp. cassia (Kel papatya)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
7 Ağustos 1975
için

Anthemis cretica subsp. cassia (Kel papatya)

Kel papatya

Tanımı

Anthemis cretica subsp. cassia (Kel papatya), Papatyagiller (Asteraceae) ailesine bağlı Papatya (Anthemis) cinsinden genellikle 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Zaman zaman taban kısmı odunsu olur. Yoğun biçimde gri ya da beyaz tüylüdür. Gövde yatık, dik ya da yükselen formda görülebilir ve dallı ya da dalsız olabilir. Yapraklar derin teleksi ve 4 ila 8 cm. uzunluğundadır. Bunlar erken dönemde salgılı noktalı ve beyaz tüylüdür. Dil çiçekleri beyaz renkli, çoğunluk kısır, dil eliptik ve 0,5 ila 2,5 cm uzunluğundadır. Disk çiçekçikleri sarı renklidir. Çiçek başları 2,5 ila 4,5 cm. çapındadır. Kapçıklar pürüzsüzdür. Alt ve ortanca yapraklar genellikle 2 cm’den uzundur. Yaprak bölümleri 2 ila 3,5 mm genişliğindedir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Ortadoğu ve Suriye’de yayılış gösterir. Çalılık ve kayalık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çiçek anlamında gelir. Cinse bağlı türler çok sayıda çiçek üretmeleri ile bilinir. Epitet Latince Girit anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir. AltEpitet Latince Casius Dağı anlamına gelir ve aynı şekilde Antikçağda adı Casius olan ve türün tip yeri olan dağı vurgulamaktadır. Hatay sınırlarındaki bu dağa günümüzde Kel Dağı denilmektedir. Bitkinin morfolojisi ile ilgisiz kel papatya olan Türkçe adının da olması olasılıkla bununla ilgilidir.


Anthemis cretica subsp. cassia
Anthemis cretica subsp. cassia
Anthemis cretica subsp. cassia
Anthemis cretica subsp. cassia
Anthemis cretica subsp. cassia
Kel papatya

Kel papatya…

Anthemis cretica subsp. cassia, genelde yüksek rakımlardaki kayalık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde kel papatya adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.