Anthemis chia (Beyaz papatya)

derleyen:

Özet

Anthemis chia (Beyaz papatya) genelde çayır ve tarlalarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Anthemis

Papatya

Tanımı

Anthemis chia (Beyaz papatya) genellikle 10 ila 35 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde tabandan dallı, dik ya da yükselici ve seyrek havlıdır. Yapraklar 2,5 ila 7 cm uzunluğunda ana hatta dikdörtgensi ters mızraksı, ters mızraksı loblarda 2 derin teleksi, 3 ila 5 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğinde ve sivridir. Çiçek başları ışınsal, çiçek kurulu sapı 5 ila 10 cm uzunluğundadır. İnvolukrum 0,75 ila 1 cm genişliğinde, filari tüysüz, sıklıkla kenarları darca koyu renkli, dıştaki yumurtamsı, içteki dikdörtgensi kaşıksı, küt ya da sivridir. Dilsi çiçekler 15 ila 20 arası, dil 0,75 ila 1,25 cm uzunluğundadır. Disk tacı 2,5 ila 3 mm uzunluğunda ve tabanda şişkindir. Kapçık ters konik, silindirik ve 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Balkanlar, Ortadoğu ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaHerbaryum] Yol kenarı, çayır ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde beyaz papatya, eşek papatyası, margarita, margarit çiçeği ve garga çiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çiçek anlamında gelir. Cinse bağlı türler çok sayıda çiçek üretmeleri ile bilinir. Tür adı Latince Sakız adası anlamına gelir. Özgün tanımda bu “Habitat Chio” olarak belirtilmiştir, gelgelelim türün yayılış alanı çok daha geniştir.

Gıda

Çay yapımında kullanılır.

Fotoğrafları