Site icon Kocaeli Bitkileri

Anthemis auriculata (Akbaba çiçeği)

Akbaba çiçeği

Anthemis auriculata: 06/09/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Özet

Anthemis auriculata (Akbaba çiçeği) genelde orman sınırlarından görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Anthemis

Papatya

Tanımı

Anthemis auriculata (Akbaba çiçeği) genellikle 20 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici ve havlı, tabandan dallıdır. Yapraklar 2 ila 3 derin teleksi, ana hatta dikdörtgensi ters mızraksı, 2 ila 5 cm uzunluğunda, loblar ters mızraksı, 3 ila 6 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 1 mm genişliğindedir. İnvolukrum 1 ila 1,5 cm genişliğinde, içteki filari ters yumurtamsı ve küttür. Dilsi çiçekler genellikle 12 adet ve beyaz renkli; dil 0,5 ila 1,25 cm uzunluğundadır. Disk tacı tabanda silindirik ve şişiktir. Kapçık 1,5 ila 2 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, tarla ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde akbaba çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çiçek anlamında gelir. Cinse bağlı türler çok sayıda çiçek üretmeleri ile bilinir. Tür adı Latince kulaklı anlamına gelir ve neticede türün kapçık yapısına işaret eder. Bazı Anthemis türlerinin kapçıklarında taç (corona) benzeri bir yapı görülmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version