Site icon Kocaeli Bitkileri

Anthemis arvensis (Tarla papatyası)

Anthemis arvensis

Anthemis arvensis: 08/07/2021; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Anthemis arvensis (Tarla papatyası) genelde ekili arazilerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Anthemis

Papatya

Tanımı

Anthemis arvensis (Tarla papatyası) genellikle 10 ila 40 cm büyüyen tek yıllık bir bitkidir. Gövde yeşil ya da kırmızımsı, dik ya da yatık, tabanda dallı ve kısa tüylüdür. Çiçekler 2 ila 4 cm büyüklüğündedir. Yapraklar iki derin teleksi, 1,5 ila 3 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve neredeyse sapsızdır. Çiçek durumu sapı çoğunlukla 4 ila 15 cm uzunluğundadır. Dilsi çiçekler 5 ila 20 arası sayıda, dişi, verimli ve beyaz renklidir. Kapçık yuvarlak ve kahverengidir. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır. Tohumlar toprakta 10 yıl boyunca canlı kalabilir. Popüler papatya türlerindendir ancak bu gruba giren diğer türlerden ayırt edilmesi oldukça zordur. Diğer türlerden düz yaprak bölümleri, çiçek başlarındaki havsız pullar, yapraklarındaki yünümsü görünüm ve kapçığın formu ile ayırt edilmesi mümkündür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi olarak dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, çayır ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yabani papatya, sığırgözü ve tarla papatyası adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün genellikle hububat tarlalarında görülmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae, praesertim Sueciae agris” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Çiçek ve yaprakları ateş düşürücü olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version