Site icon Kocaeli Bitkileri

Anthemis aciphylla (İğne papatyası)

Özet

Anthemis aciphylla (İğne papatyası) genelde yüksek rakımlardaki çalılık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Anthemis

Papatya

Tanımı

Anthemis aciphylla (İğne papatyası) genellikle 15 ila 25 cm büyüyebilen bir bitkidir. Tüysüz ya da seyrek tüylü ve tabanda biraz odunsudur. Yapraklar derin teleksi, 0,75 ila 1,5 cm uzunluğunda, anahatta dikdörtgensi ya da ters mızraksı, bölümler şeritsi, 4 ila 10 çift halinde, 3 ila 8 mm uzunluğunda, basit, tabanda iki ya da üç parçalı ve iğnemsidir. Kapitula ışınsal ya da tablamsıdır. İnvolukrum 1 ila 1,5 cm genişliğinde, filari darca mızraksı ne dar soluk kahverengi kenarlıdır. Dilsi çiçek görülmez ya da 15 ila 20 arası sayıda ve beyaz renklidir. Paleya ters mızraksı ve içbükeydir. Kapçık beyazımsı ya da soluk kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir ancak KEW’e göre Ege adalarında da mevcuttur ve bu nedenle endemik statüsü şüphelidir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları ve çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gölcük ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak biz henüz göremedik

Türkçe adı

Dilimizde beyaz papatya, eşek papatyası, margarita, margarit çiçeği ve garga çiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çiçek anlamında gelir. Cinse bağlı türler çok sayıda çiçek üretmeleri ile bilinir. Tür adı Latince iğnemsi anlamına gelir. Türün yapraklarının yapısına işaret eder.

Exit mobile version