Site icon Kocaeli Bitkileri

Anemonoides blanda (Dağ lalesi)

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Anemone blanda adı ile geçmektedir. 25 cm büyüyebilir ve 15 cm genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil renkli ve bölünmüştür. Çiçekler pembe, beyaz ya da mor renkli olabilir. Genellikle yaprak döken ağaçların altında görülür. Uygun koşullar altında kısa sürede koloni haline gelir. Koyu yeşil yapraklar yaz aylarında kurur. Normalde yüksek rakımlarda görülmesine rağmen kolaylıkla bahçe ve saksılara adapte olur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık ve kayalık yamaçlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Örnek görsel Reinhold Möller‘a aittir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dağlâlesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Anemone gibi anlamına gelir. Cinsin Anemone cinsi ile yakınlığına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan dağlalesi bir parça anlaşılmaz durumdadır. Cinsin bütün türleri dağlık alanlarda görülmez ve ayrıca lale ile hiçbir ilgileri yoktur. Cinsin adı klasik Türkçe metinlerde “şakayık-ı numan”, “lale çiçeği” ve “dağ gelinciği” olarak geçer. Tür adı Latince cazip anlamına gelir. Türün çiçeklerine işaret ettiği açıktır.

Gıda

İç Anadolu bölgesinde yumrularının soyularak çiğ olarak tüketildiği rapor edilir.

Tıp

Gut ve baş ağrısı vakalarında kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Çiçeklerinden yeşil renkli boya elde edilir.

Exit mobile version