Site icon Kocaeli Bitkileri

Andrzeiowskia (Kesekotu)

Özet

Andrzeiowskia (Kesekotu) genelde sulak alanların civarında görülen, kısa boylu ve beyaz çiçekler açan monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Andrzeiowskia (Kesekotu) tüysüz ya da basit tüylü ve tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik, basit ya da nadiren dallı ve 15 ila 50 cm uzunluğundadır. Yapraklar dikdörtgensi ya da neredeyse dairesel 4 ila 7 çift yaprakçık halinde teleksidir. Tabandaki telekçikler kulaksı ya da gövdeye sarılıcıdır. Çiçek durumu meyve zamanı uzamaktadır. Çanak yapraklar kesecikli değildir. Taç yapraklar 5 ila 6 mm uzunluğunda, 1,5 ila 2 mm genişliğinde, ayanın ucunda kesik, ince bir pençeye doğru kademeli olarak daralıcı ve beyaz renklidir.

Meyve zamanı çiçek sapı yaslanıcı, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve kalındır. İplikçiklerin uzantıları yoktur. Meyve 17 ila 22 mm uzunluğunda, 3 ila 4 mm genişliğinde ve güçlü biçimde sıkıştırılmış silikuladır. Bu, omurgalı, tepede iki boynuzsu yapılı, kendi kendine açılmayan biçimde ve 8 ila 12 adet tohumludur. Meyve boynuzu 3 mm uzunluğundadır. Perde 16 ila 18 mm uzunluğunda ve 3 ila 5 mm genişliğindedir. Cinse bağlı tek tür vardır ve o da Balkanlar ile Batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins özellikle turpgiller cinsine yönelik çalışmaları ile bilinen ve 1785 – 12 Aralık 1868 tarihleri arasında yaşamış Polonyalı-Ukraynalı bitki bilimci Antoni Lukianowicz Andrzejowski’ye adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version