Site icon Kocaeli Bitkileri

Andrzeiowskia cardamine (Kesek otu)

Andrzeiowskia cardamine

Andrzeiowskia cardamine: 20/05/2017; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Andrzeiowskia cardamine (Kesek otu) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Andrzeiowskia

Kesekotu

Tanımı

Andrzeiowskia cardamine (Kesek otu) genellikle 15 ila 50 cm büyüyebilen, çıplak ya da basit tüylü olan tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, dalsız ya da nadiren dallıdır. Yapraklar teleksi, 4 ila 7 arası çift halinde dikdörtgensi ya da neredeyse küresel yaprakçıklı, taban telekleri kulaksı ve gövdeye tutunmuştur. Taç yapraklar 5 ila 6 mm uzunluğunda, 1,5 ila 2 mm genişliğindedir. Gövde tüysüz ya da basit tüylüdür. Çanak yapraklar kesecikli değildir. Meyve boynuzlu sıkıştırılmış bir silikuladır. Tohum meyve başına 8 ila 12 adet olup yüzeyleri çukurludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kesekotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins özellikle turpgiller cinsine yönelik çalışmaları ile bilinen ve 1785 – 12 Aralık 1868 tarihleri arasında yaşamış Polonyalı-Ukraynalı bitki bilimci Antoni Lukianowicz Andrzejowski’ye adanmıştır. Tür adı Latince Cardamine anlamına gelir. Türün Cardamine (Acıtere) cinsi ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version