Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Boraginales (Hodan takımı)
Aile
Boraginaceae (Hodangiller)
Cins
Anchusa (Sığırdili)
Tür
Anchusa thessala (Emmecik)
Anahtar kelimeler
Tanımı
10 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dik, bitki seyrek kılçıklı kıllıdır. Yapraklar 20 ila 50 mm uzunluğunda ve 5 ila 10 mm genişliğinde, mızraksı ila dikdörtgensi, kenarları düz ya da belirsiz biçimde dişlidir. Çiçek kurulu çiçek zamanı kompakt, meyve zamanı uzunlamasına; üst bırahte şeritsidir. Çanak çiçek zamanı 4 ila 5 mm uzunluğunda, meyve zamanı 8 mm uzunluğunda, neredeyse tabana kadar bölünmüş ve şeritsi küt lobludur. Taç çok simetrili, beyazımsı ya da soluk menekşe renkli, tüp 6 mm uzunluğunda, loblar 2 ila 3 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Türkiye ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca boya anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kökünden elde edilen boya makyaj amacı ile kullanılırdı. Tür adı Latince Tesalya, Yunanistan anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.
Türkçe adları
Dilimizde emmecik adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları





© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın