Site icon Kocaeli Bitkileri

Anchusa (Sığırdili)

Özet

Anchusa (Sığırdili) çoğunlukla mavi tonlarından çiçekler açan, otsu ve yaprakları sert kıllarla kaplı bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Anchusa (Sığırdili) kılçıksı, kıllı ya da yaslanıcı havlı tüy örtüsüne sahip tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde yatık ya da dik olabilir. Yapraklar almaşlı dizilişli, şeritsi ila yumurtamsı mızraksı, kenarları düz, dalgalı ya da dişlidir. Çiçek durumu tepede ve akrepsi olup meyve zamanı genişler. Bırakte mızraksıdır. Çanak neredeyse tabana kadar beş bölümlüdür ve genellikçe meyve zamanı hafifçe genişler. Çanak lobları eşit ya da farklı uzunlukta ve şeritsi ila üçgensidir. Taç sarı, beyaz, mavi ya da menekşe renklidir.

Taç tüpü genellikle çanaktan daha uzun, düz ila yaysı ya da dirsekli kavisli; boğaz tırnağı pullu ya da sicvilceli ve kısaca havlı; lobları 5 adet, uzunlukları aynı ya da farklı ve uçları küttür. Ercikler taç tüpünün ortasına ya da altına içkindir. İplikçikler kısa ve ipliksidir. Başçık yumurtamsı-dikdörtgensi ve küt uçludur. Fındıkçık düz, böbreksi ya da eğikçe yumurtamsı ve ağsı kırışıktır. Cins Avrasya ve Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. Bitki sahteliği simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kökünden elde edilen boya makyaj amacı ile kullanılırdı.

Kocaeli’ndeki türler

Anchusa azurea

Sığırdili

Exit mobile version