Site icon Kocaeli Bitkileri

Anchusa leptophylla (Ballık)

Ballık

Anchusa leptophylla: 28/07/2020; Uzunkum; 1 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Anchusa leptophylla (Ballık) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Anchusa

Sığırdili

Tanımı

Anchusa leptophylla (Ballık) genellikle 40 ila 70 cm büyüyebilen iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, basit ya da çok dallıdır. Yapraklar şeritsi, 6 ila 11 cm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğinde ve kenarları düzdür. Çiçek kurulu meyve zamanı uzunlamasınadır. Brahte yumurtamsı mızraksı ve küçüktür. Çanak çiçek zamanı 4 ila 9 mm uzunluğundadır. Taç genellikle parlak mavi renkli ve beyaz boğazlı, nadiren beyaz ya da sarı renkli, tüp 6 ila 10 mm uzunluğunda ve loblar 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Gövde sadece tabana yakın bölümde dallıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde ballık adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kökünden elde edilen boya makyaj amacı ile kullanılırdı. Tür adı Antik Yunanca ince yapraklı anlamına gelir ve bu bağlamda türün, cins özelinde yapraklarının ayırt edici olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis oblongo lanceolatis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version