Site icon Kocaeli Bitkileri

Anchusa leptophylla subsp. incana (Toklu başı)

Toklu başı

Anchusa leptophylla subsp. incana: 22/05/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Anchusa leptophylla subsp. incana (Toklu başı) genelde yamaçlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Anchusa

Sığırdili

Tanımı

Anchusa leptophylla subsp. incana (Toklu başı) genellikle 40 ila 70 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde basit ya da çok dallıdır. Yapraklar şeritsi, 6 ila 11 cm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğinde ve kenarları düzdür. Çiçek kurulu meyve zamanı uzunlamasınadır. Brahte yumurtamsı mızraksı ve küçüktür. Çanak çiçek zamanı 4 ila 9 mm uzunluğundadır. Taç genellikle parlak mavi renkli ve beyaz boğazlı, nadiren beyaz ya da sarı renkli, tüp 6 ila 10 mm uzunluğunda ve loblar 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Gövde boyunca dallıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. Diğer yandan yakın zamanda Kafkasya’dan da kayıt bildirilmiş olup, endemik statüsünü kaybetme olasılığı mevcuttur. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde toklubaşı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kökünden elde edilen boya makyaj amacı ile kullanılırdı. Tür adı Antik Yunanca ince yapraklı anlamına gelir ve bu bağlamda türün, cins özelinde yapraklarının ayırt edici olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis oblongo lanceolatis” olarak belirtilmiştir. Alttür adı ise Latince ağarmış anlamına gelir ve açık bir şekilde alttürü, türden ayırt etmek için tercih edilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version