Anchusa hybrida (Tatlı baba)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Anchusa hybrida (Tatlı baba) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar başından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Anchusa

Sığırdili

Tanımı

Anchusa hybrida (Tatlı baba) genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde yayılıcı ya da diktir. Yapraklar mızraksı ila eliptik, 30 ila 70 mm uzunluğunda ve 5 ila 15 mm genişliğinde, derince dalgalı dişlidir. Tüy örtüsü iki biçimli olup, iki farklı tüy formu görülür. Çiçek kurulu meyve zamanı uzunlamasınadır. Bırahte küçük ve yumurtamsı mızraksıdır. Çanak çiçek zamanı 5 ila 10 mm uzunluğundadır. Taç menekşe ila koyu mavi renkli, nadiren beyaz, tüp 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 2 ya da 3 mm uzunluğundadır. Fındıkçık eğikçe yumurtamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, kumlu bölgeler ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Körfez ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde tatlıbaba adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kökünden elde edilen boya makyaj amacı ile kullanılırdı. Tür adı ise Latince melez anlamına gelir ve bu bağlamda türün ilk tanımlandığında Anchusa türleri arasında bir melez olduğunun düşünülmesine dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir