Anchusa azurea (Sığırdili)

derleyen:

cins:

Tanımı

20 ila 150 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar şeritsi eliptik ila mızraksı ya da ters mızraksı, 5 ila 20 cm. uzunluğunda ve 6 ila 40 mm genişliğinde, kenarları düz ya da zayıfça dalgalı dişli, tüy örtüsü yoğun kıllıdır. Çiçek kurulu meyve zamanı uzunlamasınadır. Bırahte küçük ve şeritsi mızraksıdır. Çanak çiçek zamanı yaklaşık 8 mm uzunluğunda, meyve zamanı 12 ila 15 mm uzunluğundadır ve loblar sivridir. Taç menekşe ya da koyu mavi renklidir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılıklar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sığırdili ve güriz adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kökünden elde edilen boya makyaj amacı ile kullanılırdı. Tür adı Latince gök mavisi anlamına gelir. Çiçeklerin rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Borago sylvestre Cretica flore azureo”dur.

Gıda

Genç gövdeler haşlanarak ya da buharda pişirilerek tüketilir. Çiçekler çiğ olarak yenilebilir. Yapraklar salatalara eklenir.

Tıp

Öküsürük giderici, temizleyici, terletici ve idrar söktürücüdür. Kurutularak toz haline getirilir ve iltihap giderici olarak lapa halinde uygulanır.

Bilgi

Kökünden kırmızı boya elde edilir. Bu boya kozmetikte kullanılır.

Fotoğrafları