Site icon Kocaeli Bitkileri

Lysimachia arvensis var. caerulea (Sıçan kulağı)

Lysimachia arvensis var. caerulea

Lysimachia arvensis var. caerulea: 25/04/2023; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Anagallis arvensis var. caerulea adı ile geçmektedir. 50 cm’ye kadar uzayabilen kökler zayıf ve yeşildir. Yaz döneminde tabana yayılış gösterir, kışın ise yarım rozet halinde dik bir yapıda görülür. Işınsal simetrik çiçekler mavi renklidir. Taç yaprak kenarları hafif tırtıklıdır ve küçük tüyler görülür. Tohumlar rüzgar ve yağmur yoluyla çevreye dağılır. Çiçekler sadece parlak güneş altında iken açar. Karşılıklı çift halinde yumurtamsı ve sapsız, parlak yeşil renkli yapraklar görülür. Taç yaprak marjları bir parça dişlidir ve salgılı tüyler görülür. Ercikteki tüyler tozlayıcıları kendine çeker, bununla birlikte çiçekler kendilerini tozlayabilir. Meyve kapsülleri ağustos ve ekim arası olgunlaşır. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Çiçekler erseliktir. Taç mavi renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarı, yamaçlar ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde farekulağı ve sıçankulağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Büyük İskender’in çağdaşı Trakyalı kral Lisimahos onuruna adlandırılmıştır. Kızgın bir boğa tarafından kovalanan kral, hayvanı bir kargaotu ile sakinleştirerek saldırısından korunmuştur. Bitkinin kanama durdurucu ve büzücü özelliklerini ilk defa keşfeden de odur. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae arvis” olarak belirtilmiştir. Varyete adı ise Latince mavi anlamına gelir ve varyeteyi türden ayıran çiçek rengi özelliğini vurgular.

Fotoğrafları

Exit mobile version