Anacardiaceae (Menengiçgiller)

Özet

Anacardiaceae (Menengiçgiller) kaju, mango, sumak, menengiç, marula, antep fıstığı gibi ekonomik değeri yüksek bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç takımı

Tanımı

Anacardiaceae (Menengiçgiller) çalı ya da ağaçlar ile odunsu tırmanıcılar ve çok yıllık otlardan oluşan bir ailedir. Kabuk ve yapraklarda reçineli salgı kanalları olan bitkiler terebentin kokuludur ve hasar aldıklarında kararmaktadırlar. Yapraklar sıklıkla ıraksak olarak kümelenmiş, almaşlı dizilişli, sitipülsüz, basit ve üç yaprakçıklı ya da tek teleksidir. Çiçek durumu terminal ya da koltuklarda tirsus ya da bileşik salkım halindedir. Çiçekler küçük, çok simetrili, 3 ila 5 parçalı ve erselik ya da tek eşeylidir. Çanak yapraklar tabanda kaynaşık, loblu, kiremit dizilişli ya da kenarları üst üste binen biçimde ve dökülücü ya da kalıcıdır.

Taç yapraklar serbest ya da tabanda bitişik, kiremit dizilişli ya da kenarları üst üste binen biçimde ve dökülücü ya da kalıcıdır. Ercikler 1 ya da 2 halka halinde ve birkaç adet ya da tamamı verimlidir. İplikçikler ince ve zaman zaman tabanda bitişiktir. Başçıklar yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve sırttan ya da tabandan bağlıdır. Meyve erikçik ya da kuru ve kendi kendine açılmayan formdadır. Aileye bağlı bazı türler her dem yeşil iken bazıları ise yapraklarını döker. Aile dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Anacardium cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Anacardiaceae (Menengiçgiller)

Cotinus

Boyacısumağı

Pistacia terebinthus

Pistacia

Menengiç

Rhus coriaria

Rhus

Sumak