Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Sivrisalep › Dilçıkık
Türkçe kaynaklarda Orchis papilionacea olarak geçmektedir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Tabana yakın iki ila sekiz arası lekesiz mızraksı yapraklıdır; üst yapraklar dik ve kılıflıdır. Çiçek kurulu başak formunda, gevşek ve 2 ila 8 arası sayıda çiçeklidir. Bırahte belirgin, kırmızı renkli ve yumurtalığa eşit ya da onu aşar. Çiçekler büyüktür. Çanak yaprak 12 ila 15 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğinde, mor sorguçlu, belirgin damarlıdır. Dudak ters yumurtamsı, tabanı kamamsı ya da yelpaze biçiminde, kırmızı ila gül renkli, koyu boyuna çizgilidir. Mahmuz silindiriktir.
Bitki Akdeniz havzasından İran’a kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık, makilik, orman açıklıkları ve çayırlarda, dağınık olarak görülür. Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Dilçıkık ve Kelebek orkidesi adları ile bilinmektedir.
Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca bir terkip olup, geri yaslanan anlamına gelmektedir. Pollinium adı verilen yapının cinse bağlı türlerde karakteristik olarak geriye doğru durmasına işaret eder. Polinium, orkide çiçeklerinin de üst bölümünde bulunan polen kütlesinin adıdır. Tür adı Latince kelebek gibi anlamına gelir. Yaygın kullanılan bir epitettir ve bitkinin doğrudan kelebekleri andıran yapısına işaret eder.











Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın