Tanımı
Türkçe kaynaklarda Orchis morio olarak geçmektedir. 8 ila 30 cm büyüyebilir. Çiçeklerin rengi hayli değişken olup genellikle mor ancak zaman zaman beyaz, pembe ya da koyu mor olabilir. 5 ila 25 arası sayıda kask biçimindeki çiçekler tek bir sap üzerinde gevşek biçimde dizilidir. Yanal çanak yaprak çifti belirgin biçimde yeşil renkli, zaman zaman yanal mor damarlıdır. Alt taç yaprak ise geniş, üç loblu ve merkezinde koyu lekelidir. Yapraklar on adet, mızraksı ya da zaman zaman yumurtamsı ve tabanda rozet halindedir. Yapraklar yeşil renkli ve lekesizdir. Mahmuz silindiriktir.
Gözlem bilgileri
Bitki Akdeniz havzası ile Avrupa’dan İran’a kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, makilik ve çayırlarda, dağınık olarak görülür. Yaygın bir dağılıma sahip değildir. Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Gebze popülasyonu tarım, Kandıra popülasyonu turizm faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Takım
Asparagales (Kuşkonmaz takımı)
Aile
Orchidaceae (Salepgiller)
Cins
Anacamptis (Sivrisalep)
Tür
Anacamptis morio (Gelincik salebi)
Anahtar kelimeler
Türkçe adları
Dilimizde gelincik salebi adı ile bilinmektedir.
Bilgi
Bitki nektar üretmez ancak tozlayıcıları kendine çekebilmek için görünümü ile nektarı varmış izlenimi vererek arıları “aldatır”.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca bir terkip olup, geri yaslanan anlamına gelmektedir. Pollinium adı verilen yapının cinse bağlı türlerde karakteristik olarak geriye doğru durmasına işaret eder. Polinium, orkide çiçeklerinin de üst bölümünde bulunan polen kütlesinin adıdır. Tür adı Latince palyaço anlamına gelir. Çiçeklerin benek ve çizgili yapısının palyaçoyu andırmasına işaret eder. Bitki ayrıca çeşitli renk varyasyonları da sergiler. Bu nedenle bitkinin binbir suratlı bir palyaço olduğu, kolaylıkla “görünümünü değiştirebildiği” vurgulanmıştır. İkili adlandırma öncesi adı “Orchis morio femina”dır.
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Fotoğrafları









Görüşünüzü Yazın