Salep sümbülü
Bakımı
Anacamptis laxiflora çok yıllık bir ottur. nemli ya da ıslak toprağı, güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Anacamptis laxiflora çayır, nemli bölge ve sulak alanlarda görülür. Kumlu, killi ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Loose flowered orchid, Marsh orchid, Green winged meadow orchid, Lax flowered orchid; Salep sümbülü, Su salebi.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca bir terkip olup, “geri yaslanan” anlamına gelmektedir. Pollinium adı verilen yapının cinse bağlı türlerde karakteristik olarak geriye doğru durmasına işaret eder. Polinium, orkide çiçeklerinin üst bölümünde bulunan polen kütlesinin adıdır; tür adı ise Latince gevşek çiçekli anlamına gelir.
Dağılımı
Bitki Akdeniz havzasından Orta Asya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Monocots
Ordo: Asparagales
Familia: Orchidaceae
Subfamilia: Orchidoideae
Tribus: Orchideae
Subtribus: Orchidinae
Genus: Anacamptis
Sectio: Laxiflorae
Raunkiaer: Geophyte
Phytochorion: Mediterranean
Video
Literatür
Lindleyana 12: 120 1997. (Lam.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase.
Flora of Turkey
Vegetative characters similar to Orchis palustris. Centre of labellum whitish without spots; lateral lobes always strongly reflexed (lip folded); middle lobe absent or minute, thus having a distinct recess between the lateral lobes. Spur c. half as long as ovary, often flattened and slightly notched at apex. Fl. 4-5. Wet meadows and marshes, s.l.–1400 m. VIII:532.
Fotoğrafları











Yapısı
Anacamptis laxiflora 80 ila 100 cm. büyüyebilir. 4 ila 6 arası yapraklı tektip olarak stem üzerinde dizilidir. Yapraklar dik, linear ila linear lanseolat, akuminat, 25 cm. uzunluğunda ve 2,5 cm. genişliğinde ve katlanmıştır. Başak silindirik ve görece gevşektir. Çiçekler mor ya da nadiren pembe renklidir. Yanal sepal’ler dik patent’tir. Labellum çeşitli boy ve biçimde görülür, düz, tabanı kuneat yelpaze biçimli, obovat, 9 ila 15 mm. uzunluğunda ve 11 ila 20 mm. genişliğinde, genellikle 3 loblu, merkezi beneksiz beyazımsı; yanal loblar güçlü biçimde kıvrık (dudak katlanmış), ortadaki lob yok yahut hayli küçük, entire ve hafifçe tepede emarginat ya da krenulat’tır. Mahmuz dik, yükselici, obtuse ve ovaryum’un yarısı uzunluktadır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar.
Korunma
THE IUCN Red List’e göre Asgari endişe altında tür sınıfı içindedir.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Kökü pişirilerek tüketilebilir. Kökünden ‘salep’ denilen, sakinleştirici etkisi olan ve oldukça besleyici olan bir toz elde edilir. Bu toz ekmek yapımında kullanıldığı gibi içecek olarak da tüketilir. Musilaj bakımından da zengindir ve mide-bağırsak kanalı tahriş vakalarında başvurulur.