Anahtar kelimeler: Akdeniz elementi, Nadir bitki, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Sivrisalep › Tepe salebi
Dağılımı
Bitki Akdeniz ile Hazar havzasına yakın olan ülkelerde doğal olarak yayılış gösterir.
Genel bilgiler
Türkçe kaynaklarda Orchis collina olarak geçmektedir. 30 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik ve sağlam yapılıdır. Yapraklar 2 ila 4 arası sayıda, yumurtamsı ila dikdörtgensi dilsi, yayılıcı ve üsttekiler kılıflıdır. Başak silindirik uzatılmış, birkaç ya da çok çiçeklidir. Bırahte dışbükeydir. Çiçekler morumsu kırmızı ya da kahverengimsi ila yeşilimsi olup bunların çeşitli tonlarındadır. Çanak ve taç yapraklar zeytin yeşili ila kırmızımsı, uçları küt, yanal çanak yapraklar yayılıcı ya da diktir. Dudak yumurtamsı ila ters yumurtamsı, zaman zaman tepede minikçe kesikli, kenarları hafifçe dalgalıdır. Mahmuz kısaca kesecikli ya da genişçe silindirik, yumurtalığın yarısı uzunlukta ve beyazımsıdır.
Gözlem
Çayırlarda ve kayalık alanlarda görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Literatürde Kartepe’den kayıt bildirilmiş ancak doğal ortamda gözlemlenememiştir.
Yaygın adları
Tepe salebi.
Çiçek zamanı
Şubat-Nisan ayları.
Yükseklik
0-1200 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca bir terkip olup, “geri yaslanan” anlamına gelmektedir. Pollinium adı verilen yapının cinse bağlı türlerde karakteristik olarak geriye doğru durmasına işaret eder. Polinium, orkide çiçeklerinin de üst bölümünde bulunan polen kütlesinin adıdır. Tür adı Latince “tepede büyüyen” anlamına gelir. Bitkinin çoğunlukla kayalık yamaçlarda görülüyor olmasına işaret eder.
Literatür
Lindleyana 12: 120 1997. (Banks & Sol. ex Russell) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase