Site icon Kocaeli Bitkileri

Amorpha fruticosa (Çivit ağacı)

Amorpha fruticosa

Amorpha fruticosa: 12/06/2023; Babalı; 5 m.; sulak alan. © Hüseyin Doğan

Tanımı

5 metre büyüyebilir. Yapraklar oval ve tüylüdür. Çiçek kurulu 7 ila 15 cm uzunluğunda ve başak şeklindedir, birçok çiçek görülür. Bunlar tek mor taç yapraklı, sarı başçıklı ve on adet erciklidir. Meyve bakladır ve bir ya da iki tohum barındırır. Çiçekler erseliktir. -25 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar ekilmeden on iki saat önce ılık suda bekletilmelidir. Bunlar bahar aylarında sera ortamında ekilir. 20 derecede 1 ila 2 ay sonra çimlenirler.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılıklarda, yol kenarı ve parklarda görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yalancı çivit ve çivit ağacı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca biçimsiz anlamına gelir. Cinsin çiçekleri baklagillerin genelinin aksine tek taç yapraklıdır, kayıkçık ve kanatçık taç yaprakları görülmez. Tür adı Latince çalımsı anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.

Gıda

Meyveleri ezilerek çeşni olarak kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Erozyon kontrolünde kullanılır. Yetişkin bitki böcek kovucudur.

Fotoğrafları

Exit mobile version