Alyssum umbellatum (Şişkin kevke)

derleyen:

Özet

Alyssum umbellatum (Şişkin kevke) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Alyssum

Kuduzotu

Tanımı

Alyssum umbellatum (Şişkin kevke) genellikle 5 ila 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle ince ve yükselicidir. Yapraklar şeritsi ters mızraksı, kül renginde yeşil ve yıldızsı tüylüdür. Bunlar genellikle salkımın altında küme halindedir. Salkım şemsiye biçimli, dalsız ve 2 ila 4 cm uzunluğunda olup meyve zamanı uzamaz ya da hafifçe uzar. Çiçek sapları 3 ila 8 cm uzunluğunda ve dik yayılıcıdır. Çanak yapraklar 2 ila 2,2 mm uzunluğunda ve dökülücüdür. Taç yapraklar 2 ila 3 mm uzunluğunda, kesik ila hafifçe derince girintili ve soluk sarı renklidir. Meyve 3,5 ila 5,5 mm uzunluğunda ve yumurtamsı ila eliptiktir. Tohumlar darca kanatlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve kayalıklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde şişkin kevke adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca delilikten muaf anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince şemsiye biçiminde anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder.