Site icon Kocaeli Bitkileri

Alyssum trichostachyum (Sülün kevke)

Sülün kevke

Alyssum trichostachyum: 28/05/2019; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Alyssum trichostachyum (Sülün kevke) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Alyssum

Kuduzotu

Tanımı

Alyssum trichostachyum (Sülün kevke) genellikle 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Verimsiz gövdelerin yaprakları ters yumurtamsı kaşıksı iken gövde yaprakları mızraksı ila mızraksı şeritsi ve daima sivri uçludur. Gövde yaprakları mızraksı ila şeritsi mızraksı ve tepede daima sivridir. Salkım 30 cm uzunluğa erişebilir. Çiçek sapları yayılıcıdır. Çanak yapraklar 2,5 ila 4 mm uzunluğundadır ve dökülürler. Taç yapraklar iki loblu ya da az girintili, 4 ila 7 mm uzunluğunda ve 1 ila 3 mm genişliğindedir. Meyve yumurtamsı, ters yumurtamsı ya da küresel, 3 ila 6 mm uzunluğunda ve genişliğindedir. Tohumlar darca kanatlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlardan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılıklar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sülün kevke adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca delilikten muaf anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince tüylü başak anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek kuruluna işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version