Site icon Kocaeli Bitkileri

Alyssum pseudomouradicum (Yoluk kuduzotu)

Alyssum pseudomouradicum

Alyssum pseudomouradicum

Özet

Alyssum pseudomouradicum (Yoluk kuduzotu) genelde yamaçlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Alyssum

Kuduzotu

Tanımı

Alyssum pseudomouradicum (Yoluk kuduzotu) genellikle 25 cm büyüyebilen çalımsı bir bitkidir. Verimsiz sürgünler yükselici ve 2 ila 7 cm uzunluğundadır. Bunların yaprakları şeritsi ters mızraksı, sivri uçlu ve tüy örtüsü yoğun biçimde uzun ve kül renkli yıldızsı tüylüdür. Gövde yaprakları yeşilimsi, mızraksı, sivri uçlu ve tüy örtüsü seyrekçedir. Salkım uzatılmış ve dalsızdır. Çanak yapraklar kaşıksı, 4,5 ila 6 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 mm genişliğindedir. Meyve dairesel, eliptik ya da ters yumurtamsı, yeşil, tüysüz, 7 ila 8 mm uzunluğunda ve 6 ila 7 mm genişliğindedir. Tohumlar kanatsızdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Stepler ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1000 ila 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde yoluk kuduzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca delilikten muaf anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca sahte Alyssum mouradicum anlamına gelir ve açık bir şekilde iki tür arasındaki benzerliğe dikkat çekmektedir.

Exit mobile version