Alyssum minutum (Gıllik kuduzotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Alyssum minutum (Gıllik kuduzotu) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar başından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Alyssum

Kuduzotu

Tanımı

Alyssum minutum (Gıllik kuduzotu) genellikle 5 ila 12 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar tepede sivri, nadiren küt, kaşıksı ters yumurtamsı, özellikle yaprak kenarlarında olmak üzere strigöz iki tipli tüy örtüsüne sahiptir. Salkım dalsız ve nadiren dallıdır. Çanak yapraklar kalıcıdır. Taç yapraklar 3 mm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğindedir. Boyuncuk 0,5 ila 1 mm uzunluğunda ve tabanda tüylüdür. Meyve dairesel ya da yumurtamsı, çıplak, derin girintili, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğindedir. Valfler eşit biçimde şişkindir. Tohumlar darca kanatlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar, yol kenarı ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde gıllik kuduzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca delilikten muaf anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince minik anlamına gelir ve bu bağlamda türün hayli küçük taç yapraklarına işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir