Alyssum (Kuduzotu)

Özet

Alyssum (Kuduzotu) genelde makilik alanlar ile çayırlarda görülen ve teşhisi güç olan çok sayıda türü barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Alyssum (Kuduzotu) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Tüy örtüsü yıldızsı ve zaman zaman da yıldızsı ve basittir. Gövde dik ya da yatık yükselici, basit ya da dallı ve tek ya da birkaç adettir. Taban yaprakları saplı ya da sapsız, rozet halinde ya da değil, basit ve düz kenarlıdır. Gövde yaprakları saplı ya da sapsız, kamamsı ya da daralıcı ve düz kenarlıdır. Çiçek kurulu salkım, yalancı şemsiye veya şemsiye halindedir. Çanak yapraklar dik ila yayılıcı, tabanları kesecikli değil ve serbesttir. Taç yapraklar sarı ya da zaman zaman beyaz renklidir. İplikçik ince ya da kanatlı ve dişli ya da değildir. Meyve silikva formunda, yuvarlak dikdörtgensi, çıplak ya da tüylü ve kendi kendine açılmaktadır. Tohumlar düzleştirilmiş, kanatlı ya da değil ve dairesel ila yumurtamsıdır.

Cinse bağlı çok sayıda tür yer örtücü olarak kullanılmaktadır. Bitkinin sihirli özellikleri olduğuna inanılır ve bu yüzden nazardan korunmak için evlerin girişine asılırdı. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Afrika ve Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca delilikten muaf anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Alyssum pseudomouradicum

Alyssum pseudomouradicum

Yoluk kuduzotu

Alyssum trichostachyum

Alyssum trichostachyum

Sülün kevke

Alyssum minutum

Alyssum minutum

Gıllik kuduzotu

Alyssum umbellatum

Alyssum umbellatum

Şişkin kevke

Alyssum simplex

Alyssum simplex

Sade kuduzotu

Alyssum strigosum

Alyssum strigosum

Dökük kuduzotu