Odontarrhena condensata (Kuduz otu)

derleyen:

Özet

Odontarrhena condensata (Kuduz otu) genelde yüksek rakımlardaki açık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Odontarrhena

Kevke

Tanımı

Odontarrhena condensata (Kuduz otu) halihazırda bazı kaynaklarda Alyssum condensatum adı ile geçmektedir. Genellikle 20 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar düz, ters yumurtamsı kaşıksı ya da ters mızraksı ve tepede sivridir. Taç yapraklar 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğinde, yuvarlak, tüysüzdür. Meyve dikdörtgensi, darca eliptik ya da genişçe eliptik, 3,5 ila 6 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 mm genişliğindedir. Çiçekler 4 ila 5 mm uzunluğundadır.

Anahtar

1. Çanak yapraklar kalıcı; meyve tüy örtüsü sıkı, ağarmış, kalıcı; boyuncuk tüy örtülü subsp. condensata

1. Çanak yapraklar dökülücü; meyve yeşilimsi, tüy örtüsü seyrek, dökülücü; boyuncuk çıplak subsp. flexibilis

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Çayırlar, yol kenarı ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gölcük ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde kuduzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca erkek diş anlamına gelir. Muhtemelen ercik iplikçiklerindeki dişli uzantıların varlığına dikkat çekilmektedir. Tür adı Latince yoğun anlamına gelir ve açık bir şekilde türün genel görünüme işaret eder. Özgün tanımda bu “racemis fructiferis umbelliformibus contractis corymbosis” olarak belirtilmiştir.