Özet
Altingiaceae (Günlükağacıgiller) sıklıkla peyzaj alanlarına dikilen ve ayrıca değerli ahşabı için yetiştirilen türleri barındıran bir ailedir.
Hiyerarşi
Tanımı
Altingiaceae (Günlükağacıgiller) ailesine bağlı bitkiler ülkemizde genel olarak günlükağacı, günnük ve sığla olarak bilinler. Sığla kelimesi Türkçe’de sulak alan anlamına gelir ve buna göre ağaçların doğal olarak bataklık ve ırmak kenarlarında görülmesine işaret edebilir. Günlük kelimesinin ise günlik, günlüg, günlüg benzeri yazılışlara sahip olduğu görülmüştür. Bu kelimelerin buhur kelimesini karşılaması ve ağaçtan elde edilen buhura işaret etmesi mümkündür. Erkek ve dişi çiçeklerin aynı ağaçta bulunduğu, yaprak dökücü, zaman zaman kırk metreye kadar boylanabilen ve balzamik özsuyuna sahip olan ağaçlardan oluşan bir ailedir.
Yapraklar almaşlı dizilişli, çınar ağaçlarında olduğu gibi 3 ila 7 adet elsi loblu, kenarları düz ya da dişli ve damar durumu elsidir. Sitipüller küçük, dökülücü be yaprak sapları üzerindedir. Çiçek durumu uzun saplı, erkek çiçek durumları terminal salkımlar halinde iken dişi çiçek durumları koltuklarda ve sarkık küresel baş halindedir. Çiçekler küçük, çok simetrili ve sapsızdır. Erkek çiçeklerde çiçek örtüsü yoktur ve ercikler 4 ila 10 adettir. Başçıklar tabandan bağlı, yumurtalık alt durumlu, karpeller 2 adet ve tepede serbesttir. Boyuncuklar 2 adet ve kalıcıdır. Meyve küresel perdeli bir kapsül formunda, 3 cm çapında ve sertleşmiş boyuncuk ile kaplıdır. Tohumlar çok sayıda, yumurtamsı, kanatlı, sert ve kuruduklarında turuncu ya da krem renklidir. Aile kuzey yarımküreye özgüdür. [Cinsler]
Etimoloji
Aile adını, Altingia (artık Liquidambar) cinsinden almaktadır.