Site icon Kocaeli Bitkileri

Alopecurus pratensis (Çayır tilkikuyruğu)

Alopecurus pratensis

Alopecurus pratensis

Tanımı

40 ila 100 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde dik, tabandan dirsekli yükselici, çıplak, pürüzsüz ve 2 boğumludur. Yaprak kılıfı pürüzsüz ve silindiriktir. Dil 1 ila 2,5 mm uzunluğunda ve yukarıda hafifçe yırtık pırtıktır. Yapraklar 1,5 ila 8 cm uzunluğunda, 5 mm genişliğinde, şeritsi ve tüysüzdür. Çiçek kurulu 3,3 ila 5,7 cm uzunluğunda, 6 ila 7 mm genişliğinde, yeşil ila morumsu, oval ila silindiriktir. Dışkavuz 5 ila 10 mm genişliğindedir. Başakçıklar mızraksı dikdörtgensi ila eliptik ve 4 ila 6 mm uzunluğundadır. İçkavuzlar, dışkavuzlarla aynı uzunlukta ya da hafifçe daha uzundur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çayır tilkikuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tilki kuyruğu anlamına gelir. Cinsin çiçek kuruluna işaret eder. Tür adı Latince çayır anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae pratis” olarak belirtilmiştir.

Exit mobile version