Site icon Kocaeli Bitkileri

Alopecurus aequalis (Kınalı tilkikuyruğu)

Alopecurus aequalis

Alopecurus aequalis: 22/06/2021; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

70 cm büyüyebilir. Yapraklar kısadır ve nadiren 10 cmnin üzerine çıkarlar. Yaprak kılıfları pürüzsüz ve tüysüz ve hafifçe şişkindir. Yaprak ayası açık yeşil, yumuşak, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve 2 ila 6 mm genişliğindedir. Dil 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Bileşik salkım darca silindirik, 2 ila 7 cm uzunluğunda, soluk gri yeşil renklidir. Başakçıklar eliptik ila dikdörtgensi, 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Dışkavuz zarsı ve pürüzsüzdür. Başçıklar beyaz, sarı ya da parlak turuncu renkte olur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarı ve nemli çayırlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kınalı tilkikuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tilki kuyruğu anlamına gelir. Cinsin çiçek kuruluna işaret eder. Tür adı Latince eşit anlamına gelir. Olasılıkla iç ve dışkavuzların eşit boyda olmasına işaret etmektedir.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Tohumları öğütülerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Bütün bitki iltihap giderici, arındırıcı ve idrar söktürücüdür. Ödem, suçiçeği ve yılan ısırıklarının tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version